Tier 1 Girişimci Vizesi; İngiltere’de iş kurmak veya var olan bir işi işletmek için başvurulması gereken bir vizedir. Bu vizeye başvurabilmek için en az 50 bin sterlin yatırım fonuna sahip olmak gerekmektedir.

İngiltere Tier 1 Vize kategorileri altında yer alan Entrepreneur yani Girişimci Vizesi, İngiltere’de kendi işini yapmak isteyen girişimcilere yönelik bir vizedir. Bu vizeyi alan kişi, İngiltere’de kendi işini kurabilmekte ya da mevcut bir işi devir alabilmektedir. Tier 1 Girişimci Vizesi olan kişi işini kurduktan ya da devraldıktan sonra yönetimi bir başka kişiye bırakamamaktadır.

Tier 1 Girişimci vizesi için İngiltere’ye yapılması planlanan seyahatten en erken 3 ay önce başvurulması gerekmektedir.

Tier 1 Girişimci Vizesi Nedir?

İngiltere’de kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin başvurması gereken vize türü Tier 1 Girişimci Vizesidir. Bu vize ile hem yeni bir iş kurulabilmekte hem de İngiltere’de mevcut bir iş devir alınabilmektedir. Tier 1 Girişimci Vizesi alan kişiler aile üyelerini yanlarında götürerek İngiltere’de yaşayabilmektedir. Bu vize ile kişi, kendi işi dışında bir işverene bağlı olarak çalışamamaktadır.

Tier 1 Girişimci Vizesi Alarak İngiltere’de Bir İşyeri Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Olmalıdır?

Tier 1 Girişimci Vizesi ile İngiltere’de yeni kurulacak ya da devralınacak bir işe en az 50 bin sterlin yatırım yapılmalıdır. Aşağıdakilerin bir veya birkaçında 50 bin sterlin ile 200 bin siterlin arasında yatırım fonuna sahipseniz Tier 1 Girişimci Vizesine başvurabilirsiniz:

  • Uluslararası Ticaret Departmanı (DIT) tarafından desteklenen İngiltere girişimci tohum finansmanı yarışması
  • İngiltere’de bir iş kurmak veya genişletmek amacıyla fonlar sağlayan Birleşik Krallık hükümet birimi
  • Financial Conduct Authority (FCA) kayıtlı bir girişim sermayesi firması
  • Bir İngiliz işletmesine zaten 50 bin sterlin yatırım yaptıysanız da Tier 1 Girişimci Vizesine başvurabilirsiniz. Başvurduğunuzdan en az 12 ay önce fonları yatırmış olmanız gerekmektedir.

Tier 1 Vizesinde Neden Puanlama Sistemi Uygulanır?

İngiltere Hükümeti, Tier 1 Vizesi programına uygun kriterleri taşıyan ve belli standartlara uyum sağlayabilecek kişileri seçebilmek için bir puanlama sistemi geliştirmiştir. Bu sisteme göre vize hakkı elde edebilmek için en az 75 puan almak gerekmektedir. İngilizce dil yeterliliği bu puanlama sisteminde önemli bir geçerliliğe sahiptir. Tier 1 Vize başvurusunda; IELTS İngilizce Sınav Merkezinden, okuma, yazma, konuşma ve dinleme kategorilerinde, CEFR seviyesi B1, asgari 4.0 geçerli puanın alındığına dair orijinal sertifika sunulması gerekmektedir.

Tier 1 Girişimci Vizesinin Süresi Ne Kadardır?

Tier 1 Girişimci Vizesi başlangıçta 3 yıl için onaylanmaktadır ve bu süre sonunda İngiltere’de 2 yıllık uzatım için başvuru yapmak gerekmektedir. Vizenin 2 yıl uzatılabilmesi için;

  • İngiltere’deki iş için 200 bin sterlin yatırım yapılmış olmalıdır.
  • İngiltere’de işin kuruluşunu takip eden 3 ay içinde vergi dairesine (HMRC) kayıt yaptırılmış olmalı veya şirket kurulmuşsa, kişi kendini şirket müdürü olarak kayıt ettirmiş olmalıdır.
  • Uzatma başvurusu esnasında, kurulan iş ile aktif olarak uğraşıyor olunmalıdır.
  • Şirket bünyesinde en az 2 kişiyi tam zamanlı çalıştırıyor olmak gerekmektedir.

Toplam 5 yıl vize süresi sonunda, İngiltere’de süresiz oturum iznine başvurulabilmekte ve süresiz oturum izni aldıktan 1 yıl sonra İngiltere vatandaşlığı için başvuru yapılabilmektedir.

Tier 1 Girişimci Vizesi Alan Kişi Ailesini Yanında Götürebilir Mi?

İngiltere Girişimci Vizesine sahip olan kişinin eşi ve çocukları vize sahibi ile birlikte İngiltere’ye gidecekse, Tier 1 Dependant Vizesi almaları gerekmektedir. Aile üyeleri 5 yılın sonunda İngiltere’de süresiz oturum izni başvurusu, 1 yıl sonrasında ise İngiltere vatandaşlığı için başvuru yapabilmektedir.

Tier 1 vizesi hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi Tier 1 Vizesi Nedir? Kimler Tier 1 Vizesi Almalıdır? blog yazımızda bulabilirsiniz.