İngiltere’de şirket kurmak, çocuğunuz için okul seçmek, polis kaydı ve GP kaydı yaptırmak, şirket transferleri ya da girişimci statüleriyle vize almak… Kısaca İngiltere’yi ziyaret amacınıza yönelik sizi bilgilendirecek tüm detaylar bu yazımızda.

Birleşik Krallık vizesi olarak da bilinen İngiltere vizesi, Büyük Britanya ülkelerine girmenizi sağlar. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler, Anguilla, Bermuda, İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları, Pitcairn, Cebelitarık, Montserrat, Falkland Adaları’na İngiltere Vizesi ile gidilebilmektedir. Elinizdeki vize ister turist vizesi, ister Ankara Anlaşması, ister Tier vize türlerinden biri olsun bu saydığımız ülkeleri vizenizi aldıktan sonra ziyaret edebilirsiniz. Peki başvurduğunuz İngiltere vizesi için ne kadar beklemeniz gerekiyor? Ya da elinize ulaşan red cevabı karşısında itiraz hakkınız var mı? İngiltere’deki okullardan hangisi çocuğunuz için daha uygun? İngiltere’yi hangi amaçla ziyaret edecek olursa olsun herkesin merak ettiği ve en çok sorduğu soruların cevaplarını bu yazımızda derledik.

İngiltere Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Ankara Anlaşması vizesi, Tier 1, Tier 2, Tier 4, Tier 5 ve aile üyelerini ilgilendiren İngiltere vizelerinin sonuçlanma süresi değişkendir ve bu nedenle her biri için net bir zaman dilimini belirtmek yanlış olur. Örneğin; Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları 3 aya kadar sonuçlanmaktadır. Tier 4 Öğrenci Vizesi ise 3 haftaya kadar sonuçlanabilmektedir. Tier 4 vize türü kapsamında Ebeveyn ve Aile Vizeleri 15 gün içinde olumlu/olumsuz sonuçlanmaktadır. Tier1, Tier2, Tier 5 vizelerinde de Tier 4 vizelesinde de olduğu gibi en geç 3 hafta içinde sonuç alınabilmektedir.

Ankara Anlaşması Vize Başvurusu Olumlu Sonuçlanırsa Ne Yapmak Gerekir?

Ankara Anlaşması vize başvurunuz olumlu sonuçlandığında başvuru sonucunu gösteren belgelerle birlikte diploma vb. gibi orijinal belgelerinizi teslim almanız gerekmektedir. Başvuru kabul edildiğinde İngiltere’ye giderek resmi olarak İngiltere’de kalacağınızı ve çalışacağınızı teyit etmelisiniz. Bunun için BRP (Biometric Residence Permit) kartı alınmalı, GP kaydı ve polis kaydı yaptırılmalı, ulusal sigorta NIN (National Insurance Number) için başvuru yapılmalı, İngiltere’de şirket kurulmalı ve banka hesabı açılmalı, İngiltere’de ev bulunmalıdır. Vize uzatma işlemlerinde Public Liability Insurance yani Mali Sorumluluk Sigortası da yaptırılmalıdır. Ankara Anlaşması Vize başvuru süreci ve olumlu sonuçlanan vize başvuruları hakkında tüm bilgileri Ankara Anlaşması Vizesi Nedir? blog yazımızda bulabilirsiniz.

Önemli: Polis kaydının İngiltere’ye girdikten sonra 7 gün içinde yapılması gerekmektedir.

İngiltere Vizesi Ne Zaman Uzatılmalıdır?

Ankara Anlaşması, Tier 1, Tier 2, Tier 4 ve Tier 5 vizesi ile İngiltere’de oturum ve çalışma izni alan kişiler vize süreleri dolmadan vize uzatma başvurusu yapmalıdır. Vize uzatma başvurusu İngiltere’den yapılabilmektedir.

Bağlı Bulunan Kurum Dahilinde İngiltere’de Görev Alacak Kişilerin Hangi Vizeyi Alması Gerekir?
Kişinin çalıştığı kurumun organizasyonu dahilinde İngiltere’deki bir şubesinde görev alması gerekiyorsa Tier 2 Vizesinin Şirket İçi Transfer kategorisinde vize alması gerekir. Bu vize uzun vadeli personel, kısa vadeli personel ve mezun stajyer olmak üzere 3 farklı kategoride alınabilmektedir. Tier 2 Şirket İçi Transfer Vizesi’nin süresi, puan sistemi, başvuru koşulları hakkında detaylı bilgileri Tier 2 Şirket İçi Transfer Vizesi Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı blog yazımızdan takip edebilirsiniz.

Öğrenci Olarak İngiltere’ye Gitmek İsteyen Bir Kişinin Hangi Vizeyi Alması Gerekir?

İngiltere’de ilköğretim, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, doktora sonrası araştırma ve mesleki sertifika programlarına katılmak isteyen öğrencilerin Tier 4 Öğrenci Vizesi alması gerekir. Tier 4 Öğrenci Vizesi yaş gruplarına göre ayrılmaktadır. 16 yaş ve üzeri öğrenciler Tier 4 General Vizesi, 4-15 yaş aralığındaki öğrenciler Tier 4 Child (Çocuk) Vizesini almak zorundadır. Tier 4 Vizesi için belirleniş başvuru ve vize uzatma koşulları, İngilizce dil seviyesi kriterleri, vize kapsamında çalışma izni kriterleri için Tier 4 Öğrenci Vizesi kriterlerini dikkatlice incelemek gerekir.

İngiltere’de Okul Seçimi Nasıl Yapılır?

Ankara Anlaşması ya da Tier vize türlerinden herhangi birini alan kişilerin İngiltere’ye gittiklerinde çocuklarının okul kaydını da yaptırması gerekir. Bu süreçte anne ve babalar için eve yakınlık kriteri, OFSTED raporu, okul türü gibi önemli unsurlar ön plandadır. Tüm bunlar ve İngiltere’deki okul dönemleri, ara dönem kaydı, zorunlu eğitim süresi gibi detaylı bilgileri İngiltere’de Okul Seçimini Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

İngiltere Vize Başvurusu Red ile Sonuçlandığında Ne Yapmak Gerekir?

İngiltere vize başvurusu red ile sonuçlandığında başvuran kişinin itiraz etme hakkı vardır. Ancak her türdeki İngiltere vizesinin reddi için itiraz hakkı bulunmamaktadır.

  • 6 aydan kısa süreli öğrenim için İngiltere kısa dönem öğrenci vizesi başvuruları,
  • Öğrenim süresi 6 aydan fazla olacaksa ancak öğrenim görülecek kurum henüz belli değilse bu halde yapılacak İngiltere öğrenci (öğrenci adayı) vizesi başvuruları,
  • İngiltere göçmenlik kuralları tarafından öngörülmeyen bir amaç için yapılan İngiltere vizesi başvuruları reddedildiğinde itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Ayrıca vize almak isteyen şahısların aile bireyleri olarak yapılacak olan İngiltere vizesi başvuruları reddedildiğinde de itiraz hakkı yoktur.

İngiltere Vize Başvurusu Neden Reddedilir?

İngiltere vize başvurusu, eksik belge tespiti, maddi yetersizlik, süreç için belirtilen gerekçelerin tümünün yerine getirilmemesi gibi nedenlerden dolayı red ile sonuçlanabilmektedir. Böyle bir olumsuzlukla karşılaşmamak için bir uzman vize danışmanından yardım almak gerekebilmektedir.

Vize Başvurusu Reddedilirse Ödenen Vize Ücreti Geri Alınabilir Mi?

Reddedilen İngiltere vize başvurularında vize ücreti geri ödenmemektedir.

İngiltere vizesi almak için gereken belgeler, Tier 1, Tier 2, Tier 4 ve Tier 5 vizesi şartları ve İngiltere vizesi hakkında her şeyi blog sayfamızdan takip edin.