Ankara Anlaşması Vizesi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’de iş kurma ve oturum vizesi alabilirsiniz. Başvurunuza eşinizi ve çocuklarınızı da dahil ederek, ailenizi Ankara Anlaşması kapsamında yanınızda götürebilirsiniz.

Ankara Anlaşması vizesi ile Ankara Anlaşmasını imzalamış olan ülke vatandaşları İngiltere’de iş kurma ve yaşama olanağı elde ediyor. Birleşik Krallık'ta yaşama ve çalışma olanağı sağlayan, sadece Türk vatandaşlarının yararlanabildiği özel bir vize olan Ankara Anlaşması Vizesi’nin temel şartı; başvuran kişinin İngiltere’de kuracağı işi ve işin sermayesini beyan etmesidir.

Ankara Anlaşmasının tüm koşulları yerine getirildiği takdirde 4 yılın sonunda İngiltere’de süresiz yerleşim izni için başvuru yapılabilmektedir. Ancak bu aşamaya gelene kadar bazı soruların cevaplanması gerekmektedir. Ankara Anlaşması nedir? Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de ne kadar kalınabilir? Ankara Anlaşması Vizesi almak için ne kadar sermaye gerekir? gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.

Ankara Anlaşması Nedir?

Ankara Anlaşması,1963 yılında dönemin ortak pazarına mensup Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan ve taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için geçerli olmasını öngören bir anlaşmadır.

Ankara Anlaşması Vizesi Nedir?

Ankara Anlaşması kapsamında şekillenen European Community Association Agreement (ECAA) yani Avrupa Topluluğu İşbirliği Anlaşması Vizesi, Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere Birleşik Krallığı’nda bireylerin kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir. Ankara Anlaşması Vizesi’nin diğer adı ECAA Vizesi olarak da bilinmektedir.

Hangi Ülkelerin Vatandaşları Ankara Anlaşması Vizesi Kapsamındadır?

Bulgaristan, Romanya ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ankara Anlaşması Vizesi kapsamındadır. Ancak günümüzde Bulgaristan ve Romanya Avrupa Birliği ülkesi oldukları için anlaşma kapsamı sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir.

Ankara Anlaşması Vizesine Kimler Başvuru Yapabilir?

Ankara Anlaşması Vizesine İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen 18 yaşını aşmış ve yapacağı işe yetecek kadar sermayesi bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilmektedir. Burada belirtilen “sermaye” için belirlenmiş bir alt ya da üst limit yoktur. Önemli olan sermayenin başvuran kişinin banka bilgilerinde beyan edilmiş olmasıdır.

Buradaki “iş kurma” ifadesi İngiltere’de iş yeri açma zorunluluğu olarak düşünülmemelidir. Kişi eğitimini aldığı ya da meslek edindiği iş ile ilgili alanında freelance çalışabilmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de çalışmak ve yaşamak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’den yapacakları vize başvurularını, gerekli evrakları temin ettikten sonra İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği ya da Vize Danışma Merkezleri aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir. İngiltere’yi turistik, öğrenci, ticari vize gibi herhangi biri ile seyahat eden kişiler başvurularını İngiltere’den yapabilmektedir.

Ayrıca herhangi bir sebeple yaptıkları İngiltere seyahatleri esnasında Ankara Anlaşması vizesine başvuru yapmak isteyen kişiler ise İngiltere’de üçüncü ülke vatandaşlarına hizmet eden ilgili kurumlardan yardım alabilmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesinin Sağladığı İmkanlar Nelerdir?

  • Ankara Anlaşması vizesi alan kişiler başlangıçta 1 yıl, devamında ise 3 yıl olmak üzere toplam 4 yılın sonunda süresiz oturum için başvuru yapma hakkına sahip olur.
  • Süresiz oturum hakkı olan kişilerin kendi işini yapma zorunluğu ortadan kalkar. Bu sayede kişi, başka bir işte ya da hem kendi işinde hem de başka bir işte çalışma hakkına sahip olur.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ECAA Vizesi ile İngiltere’de kendi işini kurabilir ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirler.
  • Ankara Anlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler İngiltere vatandaşlarına sunulan imkanlarda olduğu gibi tüm kamu hastane ve polikliniklerde ücretsiz tedavi olabilmektedir.
  • Vize alan ve İngiltere’ye yerleşen kişiler askerlik hizmetlerini 37 yaşına kadar erteleyebilmekte ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilmektedir.
  • Ankara Anlaşması Vizesi kapsamında İngiltere’ye yerleşen kişiler bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri yanlarında götürebilirler.
  • Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere vatandaşlığına geçen ya da yerleşim hakkı elde eden kişilere ilişkin uygulamalar herhangi bir şekilde ya da koşulda değiştirilememektedir.

ECAA Vizesi Başvurusunda Eş ve Çocuklar İçin De Başvuru Yapılabilir Mi?

Kişi, bakmakla yükümlü olduğu eşini ve 18 yaşından küçük çocuklarını İngiltere’ye yanında götürebilmektedir. Vize alan kişinin eş ve çocukları da bağımsız olarak başka bir iş yerinde iş ve zaman sınırı olmaksızın çalışabilmekte, kendi işini kurabilmekte veya eşler birlikte çalışabilmektedir. Bu süre içinde çocuklar devlet okullarında eğitim alabilmektedir.

Ankara Anlaşması Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Ankara Anlaşması Vize başvurularının sonuçlanma süresi değişmektedir. Türkiye’den yapılan Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları 3 aya kadar sonuçlanmaktadır. Sonuç olumsuz olduğunda kişinin 28 gün içinde sonuca itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Ankara Anlaşması Vize Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Sonuçlara yasal olarak itiraz hakkınız bulunmaktadır. Başvurunuz reddedildiğinde size bir gerekçe yazısı verilir. Yasal olarak itiraz etmek yerine vize başvurunuzdaki eksikleri tamamlayıp planınızı uygun hale getirip tekrar başvurabilirsiniz. Birkaç defa reddedilmesine rağmen vize alanlar bulunmaktadır. Bu sebeple itiraz yöntemini denemeden önce planınızı düzeltip eksiklerinizi tamamladıktan sonra tekrar başvuru  yapabilirsiniz.

Kaç Çeşit ECAA Vizesi Vardır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları iki farklı Ankara Anlaşma Vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. İngiltere'de kendi şirketini kuracak kişiler, Ankara Anlaşmasının “Turkish Business Person” vizesine müracaat etmesi gerekmektedir. İngiltere'de bir şirkette çalışmak için ülkeye giriş yapacak kişiler ise Anlaşmanın “Turkish Employed” vizesine müracaat etmelidir.

Her iki vizede de ECAA (Ankara Anlaşması) içeriğindeki hükümler geçerlidir.

Read more


Ankara Anlaşması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

İngiltere’de kendi işinizi kurarak ailenizle birlikte Britanya’da yaşama hayalini kurarken başvurudan sonuç aşamasına kadar fikir sahibi olmak istiyorsanız ve İngiltere vatandaşlığı almak için kaç yıl beklemek gerekiyor? sorusunun cevabını merak ediyorsanız, Ankara Anlaşması hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

İngiltere’de kendi kuracağı işte çalışmak isteyen ve ülkede süresiz oturum imkanına sahip olmak isteyenlerin Ankara Anlaşması Vizesi alması gerekiyor. ECAA Vizesi olarak da bilinen Ankara Anlaşması Vizesi, Avrupa Birliği ile iş birliği anlaşması imzalamış olan ülkelerin vatandaşlarına, İngiltere tarafından verilen bir iş kurma vizesidir. Ankara Anlaşması 1963 yılında Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanmıştır. Taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için geçerli olmasını öngören bir anlaşmadır.

Ankara Anlaşması Vizesi Başvuruları Nereye Yapılır?

Başvuru, gerekli evrakları temin ettikten sonra İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği ya da Vize Danışma Merkezleri aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesi Başvurularında Hangi Belgeler Gerekir?

T.C. Vatandaşlarının aşağıdaki belgelerin asıllarını ve noter onaylı İngilizce çevirilerini ibraz etmeleri gerekmektedir:

  • Başvuran kişi İngiltere’de yapmak istediği işin niteliği ve bu işteki kişisel pozisyonunu detaylı olarak ifade eden bir iş planı, yani iş teklifi için niyet mektubu sunmalıdır.
  • Vize başvurusunda bulunan kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek gelire sahip olduğunu gösteren tahmini kazanç planlarını ifade eden belge.
  • Vize başvurusunda bulunan kişinin beyan ettiği işi yapacak yetkinlikte olduğunu gösteren meslek ve eğitim belgelerinin orijinalleri ve kopyaları.
  • Kişi eğer İngiltere’de iş satın almayı düşünüyorsa, satın alınacak işin son 2 yıllık banka hesap dökümleri.
  • Kişi mevcut bir işe katılacaksa, işin son 2 yıllık banka hesap dökümleri ile kişinin işe katılma gerekçelerini ifade eden yazılı bir beyan.
  • Ankara Anlaşması vizesine başvuruda bulunan kişinin İngiltere’de yapacağı işi herhangi başka bir iş yapmadan finanse edebilecek ekonomik yeterlilikte olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Bunun için başvuru sahibi son 3 aylık banka hesap dökümlerini orijinalleri ve kopyaları ile birlikte sunmalıdır.

Ayrıca;

  • 2 adet fotoğraf
  • Pasaport
  • Son 6 aylık banka ekstreleri
  • Potansiyel müşteri yazıları
  • İngilizce düzeyini gösteren sertifika, yazı vs. gibi belgeler
  • Kalacağınız ev için kira kontratı ya da ev sahibinin yazısı da Ankara Anlaşması Vize başvurusunun tamamlanması gereken belgeleridir.

Vize Başvuru Belgeleri İngilizce’ye Nasıl Çevrilir?

Ankara Anlaşması Vizesi için istenen belgelerin tamamı İngilizce olmak zorundadır. Yanlış tercümeler başvurunun reddedilmesine neden olabileceğinden tüm belgeler için uzman bir tercüme bürosundan yardım almak daha garantili bir yöntemdir.

Ankara Anlaşması Vizesi Başvurusu İçin Banka Hesabında Ne Kadar Sermaye Gösterilmelidir?

Ankara Anlaşması Vizesine İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen kişinin işe yetecek kadar sermayesi bulunmalıdır. Bu sermaye için belirlenmiş bir alt ya da üst limit yoktur. Önemli olan sermayenin başvuran kişinin banka bilgilerinde beyan edilmiş olmasıdır. Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları için üçüncü bir kişinin banka bilgileri paylaşılamamaktadır.

İngiltere’den yapılan başvurularda sermaye, İngiltere’deki bir banka hesabında gösterilmelidir.

Ankara Anlaşması Vizesi ile Ailenizi İngiltere'ye Götürebilir Misiniz?

Ankara Anlaşması Vizesi almış kişiler eş ve çocuklarını vize alma koşuluyla İngiltere'ye götürebilmektedir. Eş ve çocuklar için verilen vize süresi, Ankara anlaşması vizesi almış kişinin vize süresi kadardır.

Evli Olmayan Çiftler Ankara Anlaşması Vizesi Alabilir Mi?

Ankara Anlaşması Vizesi için başvuran kişi, en az 2 yıl aynı evde partner olarak yaşayacağını kanıtlamak şartıyla partnerinin vizesinden yararlanmasını sağlayabilir.

Ankara Anlaşması Vizesinin Süresi Ne Kadardır?

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler başlangıçta 1 yıl süreyle İngiltere’de yaşama ve iş kurma hakkına sahip olur. 1 yılın devamında eğer belgelerinizde beyan ettiğiniz işinizi sürdürür, yasal yönetmeliklere uyar ve zamanında vize başvurusu yaparsanız Ankara Anlaşması Vizesi 3 yıl daha uzatılabilmektedir. Toplam süre 4 yıl olduğunda ise İngiltere’de süresiz oturum için başvuru yapılabilmektedir.

İngiliz Pasaportu Nasıl Alınır?

Ankara Anlaşması Vizesi sahibi kişiler, İngiltere’ye yerleştikten 5 yıl sonra İngiltere Vatandaşlığı için başvuruda bulunup İngiliz pasaportu alma hakkı kazanır.

Ankara Anlaşması Vizesi İçin Neden Bir Danışmanla Çalışmalısınız?

Ankara Anlaşması Vizesi başvurusunda ilk görüşme aşamasından başvuru sonuçlanana kadar bir danışmanlık şirketinden ya da vize uzmanından yardım almak sürecin sorunsuz ve eksiksiz tamamlanmasında etkilidir.

İngiltere’de Süresiz Oturma Hakkı Elde Edilen Kişilerin Hakları Nelerdir?

İngiltere’de süresiz oturum hakkı elde eden kişilerin kendi işini yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Böylece kişi, başka bir işte ya da hem kendi işinde hem de başka bir işte çalışma hakkını elde eder.

Ankara Anlaşması Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Ankara Anlaşması Vize başvurularının sonuçlanma süresi değişmektedir. Türkiye’den yapılan Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları 3 aya kadar sonuçlanmaktadır. Sonuç olumsuz olduğunda kişinin 28 gün içinde sonuca itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Ankara Anlaşması Vize Başvurusu Sonrası Vize Çıkarsa Neler Yapılmalıdır?

Başvuru kabul edildiğinde İngiltere’ye giderek resmi olarak İngiltere’de kalacağınızı ve çalışacağınızı teyit etmeniz gerekir. Bunun için BRP (Biometric Residence Permit) kartı alınmalı, polis kaydı yaptırılmalı, ulusal sigorta NIN (National Insurance Number) için başvuru yapılmalı, İngiltere’de şirket kurulmalı ve banka hesabı açılmalı, İngiltere’de ev bulunmalıdır. Vize uzatma işlemlerinde Public Liability Insurance yani Mali Sorumluluk Sigortası da yaptırılmalıdır.

Ankara Anlaşması Vizesini Aldıktan Sonra Türkiye’ye Gidiş ve Ülkede Kalış Süresinin Bir Sınırı Var Mıdır?

Uzun süre olmamak şartıyla İngiltere’den Türkiye’ye ziyaret, tatil ve iş seyahati yapılabilmektedir. Her ziyarette 1 ay, yılda toplam 90 günü geçmemek gerekmektedir.

Ankara Anlaşması hakkında merak ettiğiniz her şeyi Ankara Anlaşması Nedir? blog yazımızda bulabilirsiniz.

Read more